Antalya Büyükşehir mantar üreticisinin de yanında

Mantar sineği ile mücadele için ışıklı tuzak 

 

Zirai ilaç kalıntısına karşı üreticiye alternatif mücadele yöntemleri sunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Korkutelili mantar üreticilerini de yalnız bırakmadı. Büyükşehir  ekipleri mantar üretiminde lider konumda bulunan Korkuteli’de mantarın verim ve kalitesini olumsuz etkileyen mantar sineği ile mücadele için ışıklı tuzak dağıttı. 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesine bağlı ekipler Başkan Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda üreticinin yanında yer almayı sürdürüyor. Zirai ilaç kalıntısı olmayan, güvenilir gıda üretimi için çalışmaya devam eden Büyükşehir ekipleri Korkuteli ilçesinde Yeni, Akyar ve Küçükköy mahallelerindeki mantar üreticilerine elektrikli tuzak dağıttı. Bu tuzaklar sayesinde mantarda verimi ve kaliteyi düşüren, kararmaya neden olan mantar sineği ile güvenli mücadele sağlanacak. 

 

ZİRAİ İLACA ALTERNATİF

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Hatice Parlak, üreticinin her daim yanlarında olduklarını belirterek şunları söyledi; “Açık alanda olduğu gibi mantarhanelerde de kalıntısız, güvenilir gıda üretimini destekliyoruz. Mantar sineği ve türevleri olan 16 çeşit zararlı var. Üreticinin çok fazla zirai ilaç seçeneği de yok. Zararlılar zamanla bu ilaçlara bağımlılık ve bağışıklık kazanıyor bu nedenle mücadele kolay olmuyor. İlaçları değiştirmek gerekiyor. Her ilaç uygulaması işçilik ve maliyet demek. İlaçlar insan sağlığı için de zararlı. Biz de Başkanımız Muhittin Böcek’in talimatları doğrultusunda ilaca alternatif olarak ışıklı tuzak dağıtarak mantar üreticilerimizin sinekle mücadelesine destek veriyoruz.”

 

TUZAKLAR YERLEŞTİRİLDİ 

Fizyomekanik tuzak denilen UVA ışık özellikli bu tuzaklar 15 metrekareye 1 tane olmak üzere mantarhanelere yerleştiriliyor. Tuzaklar mantarda kompost ile beraber gelen yaklaşık 15-16 çeşit mantar sineği ve zararlarına karşı kullanılıyor. Uygun ortam oldukça çoğalmaya sebep olan ve üreticiye ciddi anlamda zarar veren ışıklı tuzaklar, ilaç kullanmadan, işçilik uygulamadan, çevreye ve doğaya zarar vermeden, mantarda hiçbir kalıntı olmadan üretim yapılmasını sağlıyor. 

 

ÜRETİCİDEN TEŞEKKÜR

Korkutelili mantar üreticisi Hafise Koç mantar sineğinin üretime ciddi zararlar verdiğini belirterek, “İlaç atmazsak, yapışkan tuzak takmazsak sinekle başedemiyoruz. Bize ışıklı tuzak dağıttığı için Muhittin Başkanımıza çok teşekkür ederim. İnşallah bundan sonra mantarlarımız daha iyi ve kaliteli olacak” dedi. Korkuteli Akyar Köyünde mantar üretimi yapan Yusuf Gündem ise mantarda sineğin önüne bir türlü geçemediklerini belirterek, Başkan Muhittin Böcek’e ışıklı tuzak için teşekkür etti. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni