Swiss Days İstanbul 2022’de XVI. İsviçre- Türkiye Ekonomik Forumu Rüzgarı Esti

Swiss Days İstanbul 2022’de, “Mavi bir Dünyada, Yeşil bir Ekonomi” sloganı altında düzenlenen XVI. “İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu”na İsviçre’nin ve Türkiye’nin önde gelen özel sektör, akademi ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

 

  İstanbul'daki İsviçre Başkonsolosluğu, İsviçre Türkiye Ticaret Odası (SCCT) ve Swiss Business Hub Türkiye işbirliğiyle 23-25 Eylül 2022 tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada’da “Sürdürülebilir Bir Gelecek Tasarlamak” teması altında “İsviçre Günleri Istanbul 2022”yi (Swiss Days Istanbul 2022) düzenliyor. Sürdürülebilirlik ve inovasyon konulu üç günlük etkinliğin amacı, İsviçre, İsviçre şirketleri ve markalarını tanıtmak.
   

İsviçre Günleri Istanbul 2022 kapsamında – SCCT, İsviçre'nin Türkiye Büyükelçiliği ile işbirliği içinde – Mavi bir Dünyada Yeşil bir Ekonomi” başlığıyla “İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu”na 16. kez ev sahipliği yaptı.

 

Mavi bir dünyada yeşil ekonomik dönüşüme adım atmak isteyen herkesin katılabildiği Forum, Swiss Days İstanbul 2022’ye damgasını vurdu. İsviçre ve Türkiye’den özel sektör, akademi ve sivil toplum alanlarında önde gelen uzmanların katıldığı Ekonomik Forum’da yeşil ekonomi dönüşümü tüm boyutlarıyla ele alındı. 

   
  İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi H.E Jean-Daniel Ruch ve Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak Ekonomik Forum'un açılış konuşmalarını yaptı. Açılış konuşmalarında ayrıca sanal olarak 2030 Gündemi İsviçre Delegesi, Refah ve Sürdürülebilirlik Bölümü, Bölüm Başkan  Yardımcısı Markus Reubi de yer aldı.
   
  İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi H.E Jean-Daniel Ruch, “Belirsiz zamanlarda yaşıyoruz. Yeni belirsizlikler yaratan devasa jeopolitik ve ekonomik değişimlerle karşı karşıya bulunuyoruz. İsviçre ekonomisi şu ana kadar enflasyon, büyüme ve ticaret açısından komşularımızdan çok daha iyi idare etti. İsviçre, büyük ölçüde çevreye, komşulara ve Avrupa'ya bağlı bir ekonomiye sahip. Türkiye pazarında yeni İsviçre şirketleri faaliyete geçti. İsviçre küresel inovasyon endeksinde bir numara oldu ve en büyük sıçramayı Türkiye gerçekleştirdi.” dedi. Ruch, konuşmasında önümüzdeki aylarda cevaplamamız gereken bir kaç soru olduğunu da ekledi: “Enerji krizini nasıl önleyebilir ve öngörebiliriz? Ukrayna'daki sonuçların ve savaşın temiz enerjileri hızlandıracak veya yavaşlatacak mı?”
   
  Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak da yaptığı açılış konuşmasında;  Küresel iklim değişikliğinin, tüm dünyada ekonomileri ve giderek tüm hayatı tahrip edecek boyutlara ulaştığına, dünya ve tüm insanlık için âdeta varoluşsal bir tehdide dönüştüğüne dikkat çekti. Şenocak; “Gezegenimizin geleceğine yönelik bu yaşamsal kaygıları ortadan kaldırarak çevreyle uyum içinde, sürdürülebilir bir ekonomik ve sosyal düzen oluşturmak, tüm dünyada çok boyutlu ve gerçekleştirilmesi güç dönüşümleri zorunlu kılıyor. Bu dönüşümler ancak ve ancak her alanda ciddi paradigma değişimlerinin hayata geçirilmesiyle gerçekleşebilir. Toplumların iş yapma biçimlerinde, yaşamsal pratiklerinde, davranış ve alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapması kaçınılmaz görünüyor. Uluslararası kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının vizyoner liderleri de 2020’lere damga vuracak bu kapsamlı yeşil dönüşüme son hızla adapte olmak için adımlar atıyor. Bu çerçevede, Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği olarak, Yapı Kredi bomontiada’da düzenlen İsviçre Günleri İstanbul 2022 kapsamında gerçekleştirdiğimiz XVI. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu’nun konusunu “Mavi Bir Dünyada Yeşil Bir Ekonomi” olarak belirledik.” diye bilgi verdi.
   
  2030 Gündemi İsviçre Delegesi, Refah ve Sürdürülebilirlik Bölümü, Bölüm Başkan Yardımcısı Markus Reubi de, İsviçre'nin karşı karşıya olduğu 3 ana zorluktan bahsetti. İlk olarak, İsviçre'nin sürdürülebilir tüketimi ve sürdürülebilir üretimine değindi. “Ayak izinin 70'i İsviçre'de üretilmiyor, bu nedenle çeşitli endüstrilerin sağlık ve gıda konularını ele alan daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmaları gerekiyor. İsviçre'nin bu enerji fiyatlarını daha sürdürülebilir bir enerji ve sisteme geçişe nasıl çevirebileceğini görmeleri önem taşıyor.” dedi. Konuşması boyunca iklim enerjisi ve biyoçeşitlilik konularına da değindi. Son olarak, amacın sosyal uyumu en aza indirmek ve eşit fırsatları en üst düzeye çıkarmak olduğu İsviçre'nin eşit fırsatları ve sosyal uyumundan bahsetti. Sözlerine “İsviçre, yenilik ve çözüm alışverişinde bulunmak üzere bilim merkezlerini genişletmek için Türkiye'deki İsviçre ağlarını artırdı ve artırmaya da devam ediyor” ekleyerek sonlandırdı. 
   

Gezegenimizin geleceğini tartışmak üzere alanının önde gelen isimlerinin yer aldığı panelistlerin ve katılımcıların olduğu Forum’un ana konuşmacılığını da  UNIDO (Teknik İşbirliği ve Sürdürülebilir Endüstriyel Kalkınma Müdürlüğü) Döngüsel Ekonomi ve Çevre Ekonomi Bölümü Direktörü Stephan Sicars sanal olarak yaptı. 

 

Stephan Sicars konuşması boyunca sektörün rolü, sürdürülebilirlik, yeşil ile mavinin bağlantısı ve döngüsel ekonomi konularına değindi. Konuşmasında “İklim değişikliği, yaşadığımız politik olarak en güçlü tartışılan ve tehdit edici sorundur. Biyoçeşitlilik, kaynakların sürdürülemez kullanımından kaynaklanan çok kritik bir unsur haline geliyor. Çevre sorunlarının ilgili ve etkili olduklarını kabul edildiğini denetledim, ancak asıl soru ne kadar alakalı ve ne kadar etkili olduklarıdır. İster beslenmede ister altyapıda çeşitli ürünler tüketiyor veya kullanıyoruz. Ürünlerle ilgili her şey, çoğu endüstriler tarafından üretiliyor.” dedi. Sicars konuşmasına şunları ekledi: “Endüstrinin üç rolu mevcut. Birinci rolü, genellikle ana neden olmasıdır ve iklim değişikliği sanayi devriminden geliyor. İkinci rolü ise, hassas bir sektör oluşudur. İklim değişikliği nedeniyle artık kullanılamayan varlıklar, makineler ve endüstriyel kompleksler olacak. Endüstri, iklim değişikliğinin güçlü bir şekilde kurbanı haline geliyor. Son olarak ise, sanayi de bir çözüm sunuyor.”

 

Ana konuşmanın ardından Zurich Sigorta Grubu, Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı Panel’de  Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Dekanı Prof.Dr. A. Erinç Yeldan, TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı (Yeşil ve Dijital Dönüşüm) Dr. Nurşen Numanoğlu, Oris Bölge Direktörü Marco Gemperli, İş Dünyası ve Sürdürülebilirlik Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Genel Sekreteri Konca Çalkıvik ve Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Geçmiş Dönem Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Yaramancı yer aldı. 

 

Döngüsel ekonomi modelinin getirdiği yeni dinamikler, iklim değişikliğinin yarattığı tahribatı tersine çevirecek yeni teknolojiler, inovasyonlar ve her sektörde iş dünyasını bekleyen fırsatlar ve güçlüklere ek olarak Türkiye’nin denizlerle çevrili durumuna odaklanan mavi ekonomisi Forum’da seçkin panelistler tarafından tartışılan konular arasında yer aldı. 

 

İsviçre Türkiye Büyükelçiliği, Ekonomik ve Kültürel İşler Bölümü Başkanı, Müsteşar Ariane Tinner kapanış konuşmasında Ekonomik Forum konuşmalarına teşekkür ederek, forumu sonlandırdı. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni