Türk Esnafı Afrika’yı Yeniden Keşfediyor

Pandemi öncesinde tehlike sinyalleri vermeye başlayan ve pandemiyle birlikte tüm Dünya’yı etkisi altına alan ekonomik kriz, ülkeler arası ilişkileri, lojistik kriterlerini, ticari dinamikleri ve cazibe merkezlerini bir anda farklı bir noktaya getirdi. Afrika’nın paylaşılamayan (!) potansiyeli ise bu süreçle yeniden gündemin üst sıralarına yükseldi. 

 

Özel ve resmi girişimlerle dış ticaretin özendirildiği ve ciddi bir ivme yakalandığı son iki yıllık süreçte gerçekleştirilen ticari ve ekonomik işbirliği organizasyonları, iş insanımızın yeni pazarlara açılmasında önemli bir misyon üstleniyor. HBS Organizasyon tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Kıtalararası İşbirliği Zirvesi üst başlıklı Türkiye-Kamerun Sektörler Arası B2B Platformu da bu doğrultuda hayata geçirilen önemli bir oluşum olarak dikkatleri üzerine çekti. 

 

Kıymetli Geçmiş Yeni Ufuklar

16. yüzyıldan bu yana Afrika ülkeleriyle çeşitli seviyelerde gelişen münasebetlerimiz, yakın geçmişteki ekonomik hamlelerle farklı bir düzleme oturdu. Dış ticaret yetkililerinin resmi girişimleri ve özel sektörün özverili gayretleri sonucunda Afrika neredeyse yeniden keşfedilen bir kıta haline geldi. HBS’nin organizasyonunda bir araya gelen Türk ve Afrikalı iş insanlarının ortak kanaati de bu yöndeydi. Kıymetli bir geçmişin günümüzde özellikle ticaret ve kültürel anlamda yepyeni ufuklar açması beklentisinin hakim olduğu görüldü. 

 

Formel Adımlar Atılıyor

Kamerun’la başlayan Hedef Afrika açılımı, hem mental hem de formel olarak kabul gören ve bu doğrultuda adımların atıldığı bir açılım olarak dikkat çekiyor. Organizasyonun gerçekleştiği günde bir konuşma yapan Avukat Feyyaz Burus, uluslararası hukuk doğrultusunda sınır ötesi ticaretin bazı nüanslarla rahatlatıldığını, bu çerçevede Kamerun’la çifte vergilendirmenin önlenmesiyle serbest ticaret anlaşmalarında son aşamaya gelindiği, gerekli anlaşmaların imzalanarak ülkelerin ilgili birimlerine gönderileceğinin, Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca açıklandığını söyledi. Her iki ülke vatandaşlarının da karşılıklı olarak en çok kayırılan ulus sıfatına sahip olduğunu belirten Burus, tüccarların paralarını ve mallarını herhangi bir kesintiye maruz kalmadan rahatlıkla Türkiye-Kamerun arasında taşıyabildiklerini dile getirdi. 

 

En Çok Kayırılan Olmak

En çok kayırılan ülke ilkesi, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)’ne üye ülkelerin ticari partnerleri arasında ayrım yapmamasını zorunlu kılan bir ilke. Buna göre bir üye ülke, herhangi bir ülkeye tanıdığı elverişli bir rejimi koşulsuz olarak tüm üye ülkelere uygulamak zorunda. Bu ilkenin farklı istisnaları bulunurken; gümrük birlikleri, serbest ticaret anlaşmaları tarzında bölgesel ticaret anlaşmaları ve genelleştirilmiş tercihler sistemi gibi gelişme yolundaki ülkeler lehine düşük gümrük vergisi alınması veya gümrük vergisinin alınmaması şeklinde ayrımcı nitelikteki uygulamalar ile anlaşmanın öngördüğü anti-damping ve telafi edici vergilere benzer bazı diğer uygulamaları da içeriyor.

 

Hedef Afrika Bir Sonraki Ülke Senegal

2023 sonuna kadar 15 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik işbirliği organizasyonları düzenlemeyi planlayan HBS Organizasyon, 250 milyar dolarlık ihracat hedefine katkıda bulunmak için Kamerun B2B Platformunun hemen akabinde hummalı bir çalışma başlattı. Hedef Afrika organizasyon takviminin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
ikinci el rolex saat alan yerler yangın merdiveni ucuz yangın kapısı VDS Satın Al Ankara Son Dakika