20. Filmmor bu hafta “Damdaki Sinemacılar” ile İranlı kadınları selamlıyor

20. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne kayıtlar başladı

 

20. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, hâlâ hapiste olan 3 kadın sinemacının filmlerinin gösterimiyle 5 Kasım’da başlıyor. İran’da ahlak polisi tarafından öldürülen Jina Masha Amini’nin ardından sokaklarda molla rejimine direnen kadınlar, festivalde İranlı üç kadın yönetmenin filmleriyle selamlanıyor. Türkçe altyazılı olarak çevrimiçi yayınlanacak filmleri izlemek isteyenler filmmor adresinden ücretsiz kayıt yaptırabilir

 

Bu yıl 20’nci yaşını kutlayan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 5 Kasım’da düşüncelerinden dolayı cezaevinde tutulan sinemacı kadınlara ithaf edilen Damdaki Sinemacılar bölümüyle başlıyor. Festivalin ikinci gününde, 6 Kasım’da, İran’da özgürlükleri için molla rejimine direnen kadınlara adanan Jin Zendegî Özgürlük bölümü var. 

 

Damdaki Sinemacılar 

20. Filmmor, iki kez infazı yakılarak cezaevinde tutulan oyuncu, yapımcı, yönetmen Sabite Kaya’nın “Bedensiz Ruhlar” filmi ile 5 Kasım Cumartesi 16.00’da başlıyor. Birçok şehirde öğretmenlik yaptıktan sonra 1998’de Müjdat Gezen Sanat Merkezi Sinema-TV bölümünde okuyan, kısa filmler çeken, seçilmiş Varto Belediyesi eş-başkanıyken kayyum sürecinde tutuklanan Sabite Kaya, 2016’dan bu yana cezaevinde. Bedensiz Ruhlar, Ayşe Tükrükçü’nün hayatı üzerinden, zorla alıkonan ve çalıştırılan kadınların fuhuş sektöründen kurtulmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Aynı davada yargılanıp 18 yıl ceza verilen Mine Özerden’in Osmanlı’dan günümüze, İstanbul’un ünlü zilcileri ve zillerinin hikayesini anlattığı “Zilname” de 16.00 seansında. Gösterimin ardından filmle ilgili bir söyleşi yapılacak.

 

18.00’de, yönetmenliğini Ahu Öztürk’ün, yapımcılığını Gezi Davası’nda çekmediği Gezi Direnişi filmi için 18 yıl hapis cezası aldığı için cezaevinde olan Çiğdem Mater’in üstlendiği “Toz Bezi” filmi var. Toz Bezi, İstanbul’da ev işçiliği yapan, anlamaya, değiştirmeye ve var olmaya çalıştıkları hayatın tozunu da almak durumunda kalan Nesrin ve Hatun’un hikâyesi.  

 

Jin Zendegî Özgürlük 

6 Kasım Pazar programı, 16.00’da, şair, yazar, ressam, sinemacı, modern İran şiirinin ve Yeni Dalga sinemasının ilham veren temsilcilerinden Füruğ Ferruhzad’ın cüzzamlıların kapatıldıkları yıllardaki gündelik hayatını anlatan “Ev Karadır” filmiyle başlıyor. Ardından, kadınları ve ataerkiyi özgün bir sinema diliyle anlatan Rahşan Beni-İtimad’ın “Bizim Zamanlar” filmi var. Belgesel, İran 2001 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformcu adaya destek vermek için kampanya başlatan sinemacı kadınları, kadın hakları için cumhurbaşkanlığına aday olan Arzu’yu izliyor. İranlı yönetmen ve kadın hakları aktivisti, pek çok ödüllü filmin yönetmeni Mahnaz Mohammadi’nin “Oğul-Ana” adlı filmi ise 18.00’de gösterime giriyor. Saat 20.00’de filmle ilgili söyleşi var.  

 

20. Filmmor gösterimleri ve söyleşiler, 5 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında filmmoronline’a kayıt ve rezervasyon yaptırarak Türkçe altyazı-çeviri ile ücretsiz izlenebilir.

 

PROGRAM
5 Kasım Cumartesi 
16.00 Bedensiz Ruhlar / Bodies without Soul
Zilname / Zilname
18.00 Toz Bezi / Dust Cloth

6 Kasım Pazar 
16.00 Ev Karadır / The House is Dark
Bizim Zamanlar / Our Times
18.00 Oğul-Ana / Son-Mother

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yang覺n merdiveni