Tony Cragg’in “Runner” adlı heykeli İstanbul Modern’in yeni müze binasının önünde yerini aldı

Çağdaş heykel sanatının en özgün ve yenilikçi isimlerinden Tony Cragg’in 6 metrelik yapıtı açılışı heyecanla beklenen İstanbul Modern’in yeni müze binasının giriş platformunda yerini aldı

 

Yapıtları dünyanın önde gelen müze ve sanat kurumlarının koleksiyonunda sergilenen Tony Cragg “Runner” adlı heykelini İstanbul Modern’e uzun süreli ödünç verdi. 

 

Cragg, “Runner” adlı heykeliyle “katı bir yüzeyin altında içsel bir yaşam olduğunu göstermek, bu enerji ve hareketi algılanabilir kılmak” istiyor. 

 

İstanbul Modern, Cragg’i daha önce Beyoğlu’ndaki geçici mekânında ağırlamıştı. Biçim, renk ve malzemenin sınırlarını zorlayarak yeniden tanımladığı heykel sanatına getirdiği çeşitlilikle çok katmanlı bir zenginlik sunan sanatçının yapıtlarından bir seçki, 2018’de “İnsan Doğası” adlı sergide izleyiciyle buluşmuştu.

 

Yeni müze binasının simgelerinden olacak

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “Müzemizin yeni binasının açılışı öncesinde Tony Cragg’in uzun süreli olarak İstanbul Modern’e ödünç verdiği bu heykel bizleri gururlandırdı. Üretimleri her kuşağın merak ve ilgisiyle karşılanan Cragg’in bu yapıtının İstanbul Modern’in yeni müze binasının simgelerinden biri olacağına inanıyorum” dedi.

 

Renzo Piano imzalı yeni müze binası

İstanbul Modern’in yeni müze binası, dünyanın dört bir yanındaki kentlerde simgeleşmiş müze ve kültür-sanat kurumlarının mimarisinde imzası olan Renzo Piano tarafından tasarlandı. İstanbul Modern'in 2004’te Karaköy’de kapılarını açtığı 4 no'lu Antrepo ile aynı konumda inşa edilen yeni müze binası, 10.500 metrekarelik kullanım alanına sahip. Uluslararası standartlarda bir müze olarak izleyiciyi merkezine alan İstanbul Modern’in yeni binası, sergi salonları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoranıyla sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

 

İstanbul Modern’in kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ile ana sponsor Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortak katkısıyla inşa edilen yeni müze binasının 2023’ün ilk çeyreğinde açılması planlanıyor. 

 

Tony Cragg kimdir?

Tony Cragg 1949’da, uçak endüstrisinde mühendis olan babasının görevli olduğu Liverpool’da doğdu. 1966-1968 yılları arasında Ulusal Kauçuk Üreticileri Araştırma Derneği’nde laboratuvar teknisyeni olarak Cragg, sanat okuluna gitmeden önce bilimle tanıştı. Sanatçıya göre heykel ve bilim, fizik ve metafizik dünyaları düşünmeye yarayan, birbirine denk ve birbirini tamamlayan vasıtalardır. Laboratuvar teknisyenliğinin ardından Cheltenham’daki Gloucester Sanat ve Tasarım Koleji’nde temel eğitimine başlayan ve sonrasında Wimbledon Sanat Okulu’na devam eden Cragg, 1973 yılında Londra’da Kraliyet Sanat Koleji’nin heykel konulu yüksek lisans programına katıldı. 

 

Cragg, okuldaki heykel çalışmalarında, inşaat alanlarından temin ettiği “gündelik” malzemeleri kullandı. Öğrencilik yıllarını 1970’lerde heykel dünyasına egemen olan minimalist eğilimlere karşılık gelen bir içerik arayışı olarak nitelendiren Cragg, bu arayış sonucunda biçime yoğunlaşan bir yaklaşım geliştirdi. 1977 yılında hâlen yaşamını ve çalışmalarını sürdürdüğü Almanya’ya taşınarak Düsseldorf Sanat Akademisi’nde çalışmaya başladı ve 1988’den 2001’e kadar yürüteceği profesörlük görevini kabul etti. 2001-2006 yılları arasında Berlin Sanat Üniversitesi’nde görev alan Cragg, 2006 yılında Düsseldorf’a döndü ve 2009’dan 2013 yılına kadar akademinin rektörü oldu. Dünyanın farklı ülkelerindeki pek çok saygın kurum tarafından fahri unvanlar ve üyeliklerle onurlandırılan sanatçının yapıtları, 1970’li yıllardan bu yana sayısız kentte sergilendi. 1988 yılında Birleşik Krallık’ın en prestijli sanat ödüllerinden Turner Ödülü’ne layık görülen Tony Cragg, aynı yıl 43. Venedik Bienali’nde ülkesini temsil etti. 2007 yılında Praemium Imperiale Heykel ödülünü kazandı. Cragg’in “İnsan Doğası” başlıklı sergisi İstanbul Modern’in Beyoğlu’ndaki geçici mekânında 2018 yılında sanatseverlerle buluştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni