Yapay Zekanın Yükselişi

Bir süre öncesine kadar fütüristik bir konu olarak görülen yapay zeka, özellikle ChatGPT’nin herkes tarafından ulaşılabilir hale gelmesiyle büyük bir yükselişe geçti. Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, yapay zekanın ilerleyen yıllarda hayatımızda çok daha fazla yer alacağını düşünüyor.

Genel anlamda yapay zekanın ne olduğundan kısaca bahsedebilir misiniz?

Son dönemde adını çok daha sık duymaya başladığımız yapay zeka, bugünün ve geleceğin öne çıkan teknolojik gelişmelerinden biri. Yapay Zeka (Artifical Intelligence – AI) terimi, bir bilgisayar programının insan zekası ile ilgili görevleri veya muhakeme süreçlerini gerçekleştirme yeteneğini ifade ediyor.

Yapay zeka hangi alanlarda kullanılıyor?

Yapay zeka, uzunca bir süredir, birçok alanda farklı şekillerde kullanılıyor. Yapay zeka algoritmalarının popüler ve yaygın kullanımlarına örnek olarak şunlar gösterilebilir: Konuşmayı veya metni tanıyan ve buna göre çeviri yapan Google Translate, alışveriş sitelerinin öneri sistemleri, spam filtreleri, Siri, Alexa, GPS ve tabii ki video oyunları. Yapay zeka video oyunlarında aslına bakarsanız çok uzun bir süredir, farklı şekillerde ve seviyelerde kullanılıyordu ve hala kullanılmakta. Bir oyunda oyuncunun karşısına çıkan -söz gelimi- düşmanların her biri aslında bir yapay zekaya sahip. Oyuncunun hareketlerine göre kendi hamlelerini ayarlıyorlar, belirli rotaları izleyebiliyorlar vb. Oyunlardaki yapay zekanın ne kadar iyi olup olmadığı da genellikle oyunun yapımcısına kalıyor; tek bir ana teknolojiden bahsetmek mümkün değil.

Bunların dışında, üretim şirketlerinin üretim hatlarındaki robotlar ve evimizde yerleri temizleyen ufak aletler de yapay zekadan faydalanıyor. Tabii ki bu örnekleri çoğaltmak mümkün; tahmin ettiğinizden çok daha fazla alanda yapay zekadan yararlanıldığını söyleyebiliriz.

Peki yapay zeka neden bir anda yoğun şekilde konuşulmaya başlandı?

Biraz önce verdiğim örneklerde yapay zekanın bir ¨alt sistem¨ olarak konumlandığını söyleyebiliriz. Lakin özellikle oldukça gelişmiş bir sistem olan ChatGPT’nin herkesin kullanımına açılması, bir anlamda yapay zekanın son kullanıcıyla buluşmasını sağladı. Keza Midjourney ve DALL-E vb. gibi, yapay zeka aracılığıyla çizim yapan, hatta sanat eserleri ortaya koyan algoritmalar da yine genel kullanıcının ilgisini çekti ve bu kavram ¨kullanıcı dostu¨ bir formatta hayatımıza girmiş oldu.

Şu anda, standart bir bilgisayar veya telefon kullanıcısının ulaşabileceği yapay zeka örneklerinden bahsedebilir misiniz?

Örneklerin başında elbette ki ChatGPT geliyor. Sorularınızı yanıtlayarak size yardımcı olmaya çalışan bu yapay zeka bot’u, öğrenme yetisine sahip olduğundan gün geçtikçe daha ¨akıllı¨ bir hale geliyor. DALL-E ve Midjourney’den de bahsetmiştik; bu yazılımlar, verdiğiniz anahtar kelimeleri kullanarak tüm interneti tarıyor, data’ları birleştiriyor ve size hiçbir yerde olmayan tekil bir resim ¨çiziyor¨.

Şu anda birçok firma veya geliştirici, farklı işlerde kullanılmak üzere kendi yapay zeka programlarını geliştiriyor. Örneğin Krisp, telefon görüşmelerinde arka plandan gelen sesleri ve gürültüyü ortadan kaldırıyor, Beatoven telifsiz müzikler üretiyor, Stockimg anahtar kelimeler ile kitap kapakları, duvar kağıtları veya logolar oluşturuyor, Resume Worded iyi bir özgeçmiş yazmanızı sağlıyor. Örnekleri artırmak mümkün ama asıl bilmeniz gereken, birçok gündelik işin yapay zeka sayesinde kolaylaşacak olması.

Yapay zekanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Hatırlarsanız, Bill Gates geleceğin teknolojisinin sanal gerçeklik olmadığını, yapay zeka olduğunu söylemişti. Bunun üzerine Microsoft, sahip olduğu ¨Edge¨ adlı tarayıcısını yapay zeka ile kuvvetlendirildi. Google da kendi geliştirdiği yapay zeka teknolojisi olan Bard’ı duyurdu. Eğer yapay zeka alanındaki gelişmeler bu hızla giderse önümüzdeki birkaç yılda işlerimizi daha fazla kolaylaştıracak sistemlerin hayatımıza gireceğini düşünüyorum.

Son olarak, sizce yapay zeka bazı mesleklerin sonunu getirebilir mi?

İnsanlık tarihine baktığımızda teknolojik gelişmelerle beraber bazı mesleklerin ortadan kalktığını görüyoruz. Güncel durumda ise varolan yapay zeka teknolojilerinin mesleklerin otomasyona bağlanması için yeterli seviyede olduğunu söyleyemeyiz ama bu, oldukça dinamik ve öngörülemez bir konu olduğundan net bir yorum yapabilmemiz mümkün değil. Belki de bu soruyu ChatGPT’ye yöneltmeniz daha doğru olur; ne dersiniz?

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni