Kekemeliğe Dair Tabuları Yıkan İletişimci: Sabancı Vakfı Fark Yaratanı Seda Fırın

Sabancı Vakfı 13. Sezon Fark Yaratanı Seda Fırın, kekemelik konusunda farkındalık yaratmak ve bu konuda oluşan önyargıları kırmak için çalışmalar gerçekleştiriyor. Fırın, kurmuş olduğu Kekele TV kanalıyla kekemeliği, topluma gerçek, yaşanmış olaylar üzerinden, kekemeliği olan bireylerin hikayeleriyle aktarıyor.

 

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 13. Sezonunda Fark Yaratan seçilen Seda Fırın, çocukluk döneminden itibaren kekemeliği ile yaşantısını sürdürüyor. Öğrenim hayatı boyunca akran zorbalığı ve yetersiz hissettirilme gibi durumlarla karşılaşan Fırın, hem kendi hayatında hem de toplumda bir değişim yaratabilmek amacıyla çalışıyor.

 

Seda Fırın bu kapsamda kekemeliği olan bireylerin toplumda görünür olmasını sağlamak amacıyla Kekele TV’yi kurdu. 2019 yılında, 22 Ekim Kekemelik Farkındalık Günü’nde YouTube üzerinden yayın hayatına başlayan Kekele TV; net olarak bilinmeyen kekemelik sorununu doğru bir şekilde anlatmayı, kekemeliği sebebiyle kendini toplumdan soyutlayan bireylerin sosyal hayata katılımlarını artırmayı, onları içinde bulundukları karamsarlıktan kurtararak motive etmeyi ve dil konuşma terapistlerine yönlendirmeyi amaçlıyor. 

 

İletişim Fakültesi mezunu olan Fırın, kendisini “kekemeliği olan bir iletişimci” olarak tanımlıyor. Öğrenim hayatındaki kazanımlarını aynı zamanda bir dayanışma ağı olan Kekele TV’ye aktaran Seda Fırın, kamuoyuna kekemeliğin ne demek olduğunu doğru bir şekilde anlatmak istiyor. 

 

Seda Fırın’ın Kekele TV ile birlikte Türkiye’de üzerine çok düşünülmeyen kekemelik konusunda farkındalık yarattığını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kekemeliği olan birey bulunuyor. Bu konuya dikkat çeken ve toplumda bir değişim yaratmak için yola çıkan Seda Fırın’ın yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz.  Kekemeliği olan bireylerin maruz kaldıkları ayrımcılıkla mücadele eden Seda Fırın’ın girişimi Kekele TV’nin de daha çok insana ulaşması için desteğimizi sürdüreceğiz. Bu değişimin parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.” dedi.

 

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, 2009 yılından bu yana Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunan bireylerin yarattıkları olağanüstü etkileri görünür kılmak ve topluma ilham vermek amacıyla gerçekleştiriliyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni