Audi dronla meyve bahçelerini takip ediyor
Audi Çevre Vakfı’nın desteğiyle 2018 yılında başlayan insansız hava araçlarıyla (Drone) tarım arazilerinin takibi ve gözlemlenmesi araştırması ilk sonuçlarını vermeye başladı.
Yaklaşık 10 hektarı çayır alan olan yaklaşık 500 hektarlık bir arazideki meyve ağaçları dronlar tarafından takip edildi, otomatik olarak sınıflandırıldı ve değerlendirildi.
Kapsamlı dijital izleme çalışması sonucunda ağaçların sağlık durumları, canlılıklarını iyileştirmek için hedeflenen bakım önlemleri gibi bilgiler de alındı.
Audi Çevre Vakfı ve Heidelberg Üniversitesi işbirliğiyle 2018 yılında hayata geçirilen dijital gözlem çalışması ilk sonuçlarını vermeye başladı. Yaklaşık 500 hektarlık arazi üzerinde defalarca turlayan dronların topladıkları veriler değerlendirildi.
Dronlardan elde edilen veriler neticesinde, arazideki mevcut meyve ağaçlarının yüzde 20'sinin acil bakıma ihtiyacı olduğu, yaklaşık yarısının daha az bakıma ihtiyacı olduğu ve yüzde 28'inin bakıma ihtiyaç duymadığı sonucu ortaya çıktı. Arazide bulunan meyve ağaçlarının üçte ikisi elma geri kalan ise armut, ceviz, erik ve kiraz ağaçlarından oluşuyor. Yapılan gözlemler neticesinde arazide bulunan tüm ağaçların öncelikle düzenli budama gibi uygun bakımı almaları sağlanmış oldu. Diğer yandan ağaçların canlılığının iyileştirilmesi, evcil hayvanların ve böceklerin yaşam alanlarının korunarak, arazinin uzun vadede biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını da yardımcı olundu.
Fotosentez yoğunluğunu değerlendirmek için multispektral görüntüler
Proje süresince karşılaşılan en büyük zorluk, dronlardan alınan devasa veri hacmi oldu. Her iki saniyede bir fotoğraf çeken dronlar, yaklaşık 120 bir görüntü gönderdi. Tüm bu verilerden geçerli bir genel tablo oluşturmak da ciddi bir bilgi işlem gücü gerektirdi. Dron görüntüleri haricinde işlenmesi gereken başka bilgiler – örneğin ağaç tepesi yoğunluğu, ölü odun oranı veya yeni sürgünlerin uzunluğu- ve havadan alınan multispektral görüntüler de analize dahil edildi. Böylece ağaçlardaki fotosentez yoğunluğu hakkında bilgi sağlandı.
Çevrimiçi veritabanı aracılığıyla ağaç sponsorluğu
En başından itibaren çevre eğitimini hedefleyen proje, bu sonuçlar sayesinde okullarda öğretim amaçlı kavram ve kültürel manzarayla ilgili farkındalık yaratmaya da destek oluyor. Sonuçların yayınlanmasıyla birlikte projeye olan ilgi de arttı. Bölgede yaşayanlar, özel bir platform aracılığıyla meyve ağaçlarına sponsor olabiliyor ve bakımını üstlenebiliyor. Bir çevrimiçi haritalama hizmeti de sunan platform, web tabanlı bir coğrafi bilgi sistemi (WebGIS) sayesinde insanların etkileşimde bulunmalarına da olanak tanıyor.
Proje, bireysel katılımı ve çevre eğitimini teşvik ediyor
Modern teknolojilerin kullanımını bir koruma zihniyetiyle birleştiren Audi Çevre Vakfı’nın bu projesi, bilimsel uzmanlığı çevre eğitimi ve bireysel katılım ile birleştiren önemli bir örnek. Yerel halk, aktif katılım yoluyla yeni bilgiler edinirken, sponsor oldukları ağaçların meyvelerini toplayarak çalışmalarının karşılığını da alıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı