Bulut tabanlı tıbbi görüntüleme uygulamaları verimliliği artırıyor

Tıbbi görüntüleme cihazları teşhis ve tedavide hekime kolaylık sağlıyor

 

Tıbbi görüntüleme cihazları, birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde hekimlere önemli destek sunuyor. Bu teknolojiler sayesinde müdahale edecek bölge hakkında bilgi sahibi olunurken, hekimin cerrahi müdahale sonrası bölgeyi takip edebilmesi ya da cerrahi müdahaleyi nasıl/nereden yapmak gerektiği ile ilgili de önemli yarar sağlıyor. Bu cihazlar, erken tanı ve müdahalede etkili, hızlı çözümler sunarken bulut tabanlı tıbbi görüntüleme uygulamaları ile verilerin depolanması ve alınması daha kolaylaştırıcı olurken verimliliği de artırıyor. 

 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Öğretim Görevlisi Aybike Pirol Elmas, tıbbi görüntüleme cihazları, teşhis ve tedavideki etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Tıbbi görüntüleme cihazları ile vücudun iç yapısı incelenir

Tıbbi görüntüleme cihazlarının vücudun iç yapısının incelenmesine olanak sağladığını ifade eden Aybike Pirol Elmas, “Tıbbi görüntüleme yöntemleri ve bu alanda kullanılan cihazlar, çeşitli teknikler ile vücudun iç yapısını incelemeyi ve hekime sunulan desteği arttırmayı amaçlamaktadır. Ultrasonografi, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MR), nükleer tıp cihazları, mamografi ve bilgisayarlı tomografi (CT) gibi teknolojik cihazları bünyesinde barındırır.” dedi. 

 

Bu cihazlar hekimlere önemli destek sunmaktadır

Hasta bireylerin vücut içi hakkında değerli bilgilere ulaşılabilmeyi mümkün kılan tıbbi görüntüleme cihazlarının, sağlık alanında bu açıdan tanı ve tedavide önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Aybike Pirol Elmas, şunları söyledi:

 

“Sağlık dünyasında, insanların en üst seviyede imkanlardan yararlanması ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilmesini sağlamak her zaman amaç edinildiğinden; tıbbi görüntüleme yöntem ve cihazlarının bu amaç doğrultusunda hekimlere desteği oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu açıdan şunu söyleyebiliriz ki tıbbi görüntüleme cihazları ile sağlık sistemine destek olan teknolojinin faydası oldukça fazla olup; bireylerin sağlık seviyesindeki refahını arttırmada sağlık sektörünü daha emin kılmaktadır. Özellikle de hekimin müdahale edeceği bölge hakkında bilgi sahibi olabilmesi, hekimin cerrahi müdahale sonrası bölgeyi takip edebilmesi ya da cerrahi müdahaleyi nasıl/nereden yapmak gerektiği ile ilgili hekimlere sağladığı yarar ile sağlık sektörünün bireylere erken tanı ve müdahaleleri için etkili, hızlı çözümler sunabilmesini mümkün kılmaktadır.”

 

Görüntüleme alanında önemli bir yol kat edildi

Tıbbi görüntüleme deyince toplum olarak ilk akla gelen bir röntgen filmi, radyografi olsa da tıbbi görüntülemenin en eski ve en sık kullanılan bu yöntemi dışında yenilikçi teknoloji ile birlikte çok daha fazlasının olduğunun söylenebileceğini kaydeden Aybike Pirol Elmas, “Özellikle X ışınlarının W. Röntgen ile tıpta kullanılmasından bu yana görüntüleme alanında uzun bir yol kat edilmiştir. Mevcut teknoloji ile maksimum fayda sağlayabilmek adına yapılan çalışmalar yalnız X ışınları ile değil bilindiği üzere ultrason ve nükleer tıp görüntüleme yöntemler ile ilgili gelişmeler yanında; 3 boyutlu rekonstrüksiyon teknolojisi, gerçek zamanlı görüntüleme, PET, MR ve CT görüntülerinin füzyonu gibi gelişmiş tıbbi görüntüleme araçları ile tıbbi görüntüleme cihazları tanı ve tedavinin ayrılmaz parçası halini almıştır.” diye konuştu.

 

Yapay zeka her alanda kullanılıyor

Tıbbi görüntüleme sistemlerinin kullanımının, hastalığın seyrini ve tedaviye yanıtını doğrulayabilmek, değerlendirebilmek için merkezi rol oynamaya aday olduğunu ifade eden Aybike Pirol Elmas, “Hemen hemen her alana entegre olan yapay zeka teknolojisinin tıpta görüntüleme alanı ile ilişkilendirilmesi tedavi planlanmasında, tedavi sürecinde daha net bilgiler sunmayı olası hale getireceği düşünüldüğünden son yıllarda bu alanda gelişmeler ivmelenmeye başlamıştır.” dedi.

 

Verilerin dijital depolanması sağlanıyor

Günümüz cihazlardaki görüntülerin dijital olarak elde edilmesi ve hekime kadar dijital görüntü olarak ulaşmasının, burada fazla sayıda verinin dijital olarak saklanması ile ilgili sahada da gelişmelerin iyileştirilmelerin olduğunu gösterdiğini kaydeden Aybike Pirol Elmas, “Ayrıca bu verilerin acil durumlarda depolanması, erişimi ve paylaşılması coğrafi konumdan bağımsız bulut tabanlı uygulamalar ile gelişime açık. Bulut tabanlı tıbbi görüntüleme uygulamaları ile verilerin depolanması ve alınması kolaylaştırılabilir, verimliliği artırılabilir.” dedi.

 

Tıp teknolojisinde yeni gelişmeler gözleniyor

 

Öğretim Görevlisi Aybike Pirol Elmas, sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak tıp teknolojisinde de gelişmeler eş zamanlı olarak yürümektedir. Bundan dolayıdır ki mühendisliğin ve teknolojinin sağlık sektörüne görüntüleme alanında önemli katkılar sağlamaya devam ettiğini her gün yapılan çalışmalar ile gözlemlemekteyiz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni