Rolls-Royce, düşük emisyonlu yanma sisteminin uçuş testini gerçekleştirdi

Rolls-Royce, ALECSys (Advanced Low Emissions Combustion System – Gelişmiş Düşük Emisyonlu Yanma Sistemi) motorunun uçuş testini gerçekleştirdi. Boeing 747 üzerine takılan motor, ABD'nin Arizona eyaletinin Tucson kentinde gökyüzüne çıktı. 40.000 ft yani 12,19 km’ye kadar uçuşların gerçekleştirildiği test programında farklı koşullarda motor ateşlemeleri başarılı bir şekilde tamamlandı. 

 

Test edilen düşük seviyeli yanma sistemi, ateşlemeden önce yakıt ve havanın karışım oranını iyileştirerek yakıtın daha temiz yanmasını sağlıyor. Hayata geçirilen bu sistem sayesinde daha düşük nitrik oksit ve partikül emisyonları elde ediliyor.

 

ALECSys gösterim motoruyla daha önce buzlanma, su yutma, yerde çalışma, emisyonlar ve 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile çalışma da dâhil olmak üzere bir dizi yer testi gerçekleştirildi.

 

Rolls-Royce Sivil Havacılık Ürün Geliştirme ve Teknoloji Direktörü Simon Burr konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “ALECSys motorunun havalandığını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu test, sadece motor verimliliğini değil, aynı zamanda çevresel performansımızı da tüm yönleriye ortaya koyuyor. Rolls-Royce ALECSys motoru SAF kullanımının yaygınlaştırılmasını da hedefliyor. Bu motor ayrıca alternatif teknolojilere yönelik araştırmaları da içeren sürdürülebilirlik stratejimizin önemli bir parçası.”

 

ALECSys'in düşük emisyon teknolojisinin uçuş sırasında test edilmesi, motorun yüksek irtifada da çalışabileceğinin bir göstergesi. ALECSys aynı zamanda, düşük seviyeli yanma sistemli motorların gelecekte hizmete alınmadan önce nasıl çalıştırılabileceği konusunda önemli bir tecrübeyi de beraberinde getiriyor. 

 

ALECSys, birinci nesil Trent motorlarına göre 25 yakıt tasarrufu sağlayan UltraFan® motor programı kapsamında yer alıyor. ALECSys programı, AB'nin Clean Sky programı ve Birleşik Krallık’ın Havacılık ve Uzay Teknoloji Enstitüsü ile Innovate UK tarafından destekleniyor. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Vozol 10000 istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni